Proefjeskist voor basisscholen

In het schooljaar van 2012-2013 hebben Emy van der Valk Bouman en Jamie Amende , twee 6e klas leerlingen van het 4e Gymnasium, voor hun profielwerkstuk een proefjeskist ontwikkeld. Het doel van de kist is leerlingen van de basisschool kennis te laten maken met en enthousiast te maken voor de vakken scheikunde en biologie.

Het ontwerp is zo goed dat ze hiervoor de eerste prijs voor de profielwerkstuk-wedstrijd van de Twente Academy hebben gewonnen. Het 4e heeft dan ook besloten om deze proefjeskist jaarlijks aan te bieden aan basisscholen in Amsterdam.

• De proefjeskist bestaat uit een kist gevuld met materiaal om een zestal biologie- en scheikundeproeven in carrouselvorm uit te voeren.
  • De doelgroep is groep 7 en 8 van de basisschool.
  • De kist wordt begeleid door twee bovenbouwleerlingen van onze school die de lesmiddag verzorgen als onderdeel van hun maatschappelijke stage.
  • De kist is gratis.

De proeven die deel uitmaken van de proefjeskist zijn hier te vinden.

Voor boekingen of meer informatie kunnen basisscholen contact opnemen met Mercedes van Wijck: m.vanwijck@het4e.nl.

Reacties van leerkrachten van basisscholen:

• De Zeeheld: "De les met de proefjeskist was zeer geslaagd. Door deze werkvorm hadden de kinderen geen tijd om zich te vervelen.”
  • KBS Aloysius: "Vooral het proefje met je hartslag meten was een groot succes."
  • De Piet Hein School: "De proefjesmiddag was weer een groot succes. De studenten waren enthousiast en begeleidden de kinderen supergoed. Volgend jaar doen we zeker weer mee."
  • De Bron: "De proefjeskist was hartstikke leuk, de leerlingen praten er nog steeds over."

Reactie van leerlingen van Basisschool 10e Montessorischool De Meidoorn:

• Er kwamen kinderen van het 4e gymnasium die zaten in de 4e, 5e, ze hadden een box meegenomen met allemaal leuke proefjes. Er waren 6 proefjes en iedereen kwam aan de beurt bij elk proefje, dat was erg fijn want ze waren allemaal leuk. Het was erg leuk om te doen en we hebben er ook veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat er gas ontstaat als je maagzout en azijn bij elkaar doet, daarmee hebben we een ballon opgeblazen. Het was niet heel makkelijk maar wel echt super leuk, je werkte in groepjes van 3 of 4 personen dus het was af en toe moeilijk om de taken te verdelen. We zouden graag willen dat de kinderen van het 4e gymnasium nog een keer komen!

Leerlingen van het 4e Gymnasium die interesse hebben om als onderdeel van hun maatschappelijke stage mee te doen aan de proefjeskist en lessen te verzorgen op basisscholen kunnen contact opnemen met m.vanwijck@het4e.nl.