Gebouw en voorzieningen

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale Gymnasium van Amsterdam. Het uiterst duurzame schoolgebouw is gesitueerd in de Houthavens, het voormalige industriële gebied dat tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam wordt getransformeerd. 

Culturele focus in het ontwerp
Het 4e Gymnasium biedt naast de kwaliteiten van een modern Gymnasium bijzondere faciliteiten voor kunstzinnige- en culturele vorming. Zo kunnen de 800 leerlingen naast het gebruikelijke curriculum vakken volgen als film, drama, sterrenkunde, schilder- en tekenkunst. In het 4e Gymnasium zijn - in lijn met het unieke onderwijsaanbod - naast de reguliere leslokalen ook een atelier, een filmzaal, een theater en een laboratorium aanwezig.


Levendige uitstraling door speelse compositie
Het nieuwe 4e Gymnasium vormt middels een kleurrijke gevel een herkenbare entree van het nieuwe stadsdeel en dient als aanjager voor de verdere ontwikkeling van de Houthavens. De gevel van het 4e Gymnasium kent een verticale geleding en is opgebouwd uit verschillende geel-, oranje- en roodkleurige korrels. Deze korrels, elk verschillend in hoogte, breedte en diepte, bestaan zowel uit transparant als gekleurd geëmailleerd glas, omgeven door een zonwerend houten kader. De bovenste verdieping wordt gemarkeerd door de aluminium invulling in de gevel, waarmee een onderscheid wordt gemaakt tussen de leer- en werkruimten en de (openbare) sportzaal.


Indeling
Het onderwijsgebouw is onderverdeeld in drie horizontale zones. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma. Via de hoofdentree en de verdiepte fietsenstalling wordt het atrium bereikt, waar o.a. de kantine en de mediatheek te vinden zijn. In het atrium ‘hangen’ verschillende leerpleinen en balkons, die via gangen verbonden zijn met de lokalen. Door het openen van een schuifpui kan het lokaal worden uitgebreid met het leerplein tot één continue landschap, leerlingen kunnen hier ook zelfstandig werken of ontspannen op de balkons. De les- en werkruimten zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De bovenste verdieping biedt ruimte aan een volwaardige sportzaal en een groot dakterras, de sportzaal wordt middels een aparte opgang ook buiten schooltijd door sportverenigingen en de buurtbewoners gebruikt.


Duurzame voorloper
Het 4e Gymnasium loopt zichtbaar voor op de duurzame ambitie van de Houthavens. Het onderwijsgebouw heeft een warmte-koude-installatie die is aangesloten op de stadsverwarming; hierdoor wordt de temperatuur ’s zomers en ’s winters op een verantwoorde wijze gereguleerd. Het gebouw is optimaal geïsoleerd middels hoogwaardig drievoudig glas. Er worden PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het 4e Gymnasium bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden. Het gebruik van natuurlijk buitenlicht, intelligente ventilatie en akoestische wanden optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw tot een Frisse School is geclassificeerd.