activiteitenclubs

   

Buiten de lessen zijn er vele activiteitenclubs op school:
Debatclub | DJ Club | Filmclub | GSA | Klimaatclub | Kunst Extra | Podiumgroep | Schaakclub | Schoolkoor | Schoolkrant | Schooltoneel | Techniekclub.
Al deze activiteitenclubs vallen onder de vlag van Artes, een groep leerlingen die zelfstandig de financiën verdelen over de verschillende activiteiten. Ook is de Senaat actief, die organiseert de feesten en het klassentoernooi.

Artes

Artes is een clubje dat de financiën regelt voor alle activiteitenclubjes op het 4e Gymnasium. Wij verdelen zelfstandig het geld over alle clubjes, vergaderen met clubjes, zijn zichtbaar aanwezig op evenementen en leggen verantwoording af aan de MR als vertegenwoordiger van alle betrokken geledingen (ouders, leerlingen en personeel). 

Ook organiseren wij ieder jaar, tijdens een van de Open Dagen, de Artesmarkt: op deze markt maak je kennis met nieuwe clubjes, of clubjes waar je van dacht dat deze niet bestonden. Op de Artesmarkt kun je je ook aansluiten bij een clubje. 

Wij zijn te bereiken, voor bijvoorbeeld ideeën voor nieuwe clubjes of als je je wil aansluiten bij een clubje maar hulp nodig hebt, via: artes@het4e.nl of via Instagram: @arteshet4e

Begeleiding en informatie: Mercedes van Wijck (artes@het4e.nl)

Debatclub

De debatclub, ook wel 'Eloquentia' genoemd, is een club van en voor leerlingen die graag het gesproken woord gebruiken om de strijd aan te gaan. Elk jaar probeert de club in ieder geval deel te nemen aan het NK debatteren, dat georganiseerd wordt door de stichting Nederlands debat instituut, en proberen we ook aan andere toernooien mee te doen zoals het VPRO Lagerhuisdebat en het Unicef Debat. Ter voorbereiding op de toernooien probeert de debatclub elke week bij elkaar te komen en tijdens deze bijeenkomsten is iedereen welkom.

Verder heeft de debatclub ook elk jaar het doel om een eigen toernooi te organiseren. Dit is het tweedeklassers toernooi. Met dit toernooi willen we vooral de andere leerlingen op het 4e Gymnasium kennis laten maken met de debatclub. Vier leerlingen uit elke tweede klas strijden hier om de titel van beste debatteam van het Vierde.

Mocht je ook eens een keertje langs willen komen bij de debatclub, dan kun je het beste mailen naar debatclub@het4e.nl en dan laten we je zo snel mogelijk weten wanneer de eerstvolgende bijeenkomst is. 

Begeleiding en informatie: Bram Visser

DJ-club

Mede door de komst van Spotify is muziek meer dan ooit bereikbaar. Alle digitale middelen zijn er om hiermee hele vette remixen mee te maken. Echter; de kennis om dit te kunnen doen lijkt ingewikkeld te zijn. En de apparatuur om dit dan te kunnen draaien is te duur.

Tegelijkertijd timmeren jonge Nederlandse gastjes wereldwijd aan de weg in de DJ scene. En ook zij zijn ooit ergens begonnen. Daarom deze DJ club. Waar je wordt opgeleid om plaatjes te kunnen draaien. Om zo uiteindelijk misschien ooit wel op een schoolfeest te spelen. Wanneer je bij deze club mag, kun je in je eigen tijd zo vaak als je maar wil oefenen om een betere DJ te worden. Welkom bij de DJ club.

Begeleiding en informatie: Adna Ghilazghi.

 

Film

Voor de leerlingen die aan de filmlessen alleen niet genoeg hebben zijn er verschillende mogelijkheden om buiten schooltijd met film bezig te zijn.

Als lid van de Filmclub organiseer en verzorg je filmvertoningen in de filmzaal.

Bij de AV-club (audiovisueel) doe je filmisch verslag van belangrijke gebeurtenissen op school, zoals projecten, excursies, reizen, schoolavonden etc.  Je filmt en monteert je eigen reportages voor op de website of voor speciale vertoningen zoals op de Open Dagen.

Daarnaast is er nog Film Extra. Buiten schooltijd werken leerlingen eigen ideeën uit of wordt er samen een filmproject bedacht en opgestart. Leerlingen worden bij hun activiteiten ondersteund door een filmdocent die hen helpt bij alle fasen van het filmproces.

Begeleiding en informatie: Malu Sanders

GSADe GSA is een gezellige club met leerlingen uit de eerste tot en met de zesde. GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance. Dit betekent dat wij ervoor zorgen dat de school een veilige omgeving is voor mensen uit de LGBTQ+ community.

We organiseren ook de evenementen die hiermee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan paarse vrijdag, coming-out day en meer daarvan. En of je nou een brugklasser bent of al bijna klaar bent met school, als je queer bent of niet, of je je een meisje of jongen voelt of allebei, zolang je de school een veilige plek wilt maken voor iedereen ben je welkom!

Interesse om mee te doen? Neem contact op via gsa@het4e.nl.
Je kunt de GSA ook volgen op Instagram: gsahet4e.

Begeleiding: Mercedes van Wijck 

Klimaatclub

Wij zijn de Klimaatclub! We zijn een groep milieubewuste leerlingen die graag een steentje bijdragen aan een beter klimaat. We vergaderen één keer per week. Dan bespreken we wat we bijvoorbeeld kunnen verbeteren aan de school, wisselen we ideeën uit of we geven elkaar tips over hoe we zelf milieubewuster kunnen worden. Ook gaan we vaak samen naar klimaatstakingen en zijn we gewoon een hele gezellige groep.


 

Zo is bijvoorbeeld onze school lid geworden van Eco-Schools. Dat is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Met behulp van de zeven stappen werken ze toe naar het internationale keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. 

Begeleiding en informatie: Christianne van Lomm 

Kunst extra

Kunst Extra begint waar de lessen beeldende vorming eindigen. Deze club is bestemd voor leerlingen die graag tekenen, schilderen of ruimtelijk ontwerpen en/of nadenken over kunst. In de club kunnen creatieve toepassingen voor de school worden gemaakt, maar ook kan hier eindelijk dat idee worden uitgewerkt wat al zo lang in je hoofd en in je schrift/dummie zit te broeden! Je kunt de club ook prima gebruiken om in een kleine groep te praten of discussiëren over een onderwerp uit de kunst.

Begeleiding en informatie: Katelijne Arts

 

Podiumgroep

Wij zijn de Podiumgroep en wij organiseren de muziekevenementen bij ons op school: de Muzieksalon in november en het Open Podium rond april. Met elkaar regelen wij alles wat er bij zo’n muziekevenement komt kijken. 

Van tevoren organiseren we audities. We denken mee met de acts en zorgen ervoor dat elke act compleet is. Daarna stellen we het programma op en maken in overleg met de techniekclub een plan voor de avonden op het gebied van licht, geluid en decor. We maken posters, regelen kaartjes en zorgen dat deze in de week voor het evenement verkocht worden. Daarnaast regelen we de catering en crew tijdens de evenementen.

 

Op de avonden zelf zorgt de podiumgroep ervoor, samen met de leden van techniekclub, dat alles soepel verloopt. We organiseren een generale repetitie en spreken met elke deelnemer wat er wanneer van hem of haar verwacht wordt. Samen met de deelnemers en techniekclub zorgen we zo voor spetterende avonden voor ons publiek.

In de Podiumgroep zitten leerlingen uit verschillende jaarlagen en een aantal docenten. We komen in de aanloop naar een evenement regelmatig samen om te brainstormen en de taken te verdelen (vaak in een grote pauze). Als het je leuk lijkt om ons team te komen versterken, ben je hartstikke welkom! We zijn vooral op zoek naar leerlingen uit de onderbouw die het stokje over kunnen nemen als onze leden uit klas 6 de school verlaten. 

Aanmelden of meer informatie: podiumgroep@het4e.nl.

Schaakclub

Regelmatig neemt na schooltijd de schaakclub bezit van de kantine. Leerlingen kunnen het opnemen tegen elkaar of tegen de ervaren docent. Afhankelijk van de belangstelling wordt een schoolteam gevormd dat deelneemt aan schooltoernooien.

Begeleiding en informatie: Arthur Koot en Daan Minderman.

 

Schoolkoor

Hou je van zingen? Dan kun je je uitleven in Het 4e Schoolkoor! 

Wekelijks zingen we in een bont gezelschap van leerlingen uit alle jaarlagen, docenten en andere medewerkers van de school. We zingen pop en jazz, maar ook klassieke stukken en in allerlei talen. Dat doen we meerstemmig. Daarbij verdelen we het koor in groepen en elke groep zingt een eigen zangpartij. Zo komt het lied tot leven wanneer we het met z'n allen zingen. Dat maakt zingen in een koor bijzonder: je vormt samen met de rest van het koor een nieuw, uniek muziekinstrument.

Jaarlijks zingen we tijdens de twee muziekevenementen op school, in november en in april. Rond kerst zingen we natuurlijk kerstliedjes.

Zingen in het koor is een leuke manier om nieuwe muziek te leren kennen en stukken te zingen die je misschien anders nooit zou hebben gezongen. Ook ontmoet je er andere leerlingen en medewerkers die houden van muziek maken en zingen. En wat is er nu fijner dan na een schooldag te ontspannen door een potje te zingen?

Wil je meer weten over het koor of een keer meedoen om te zien of het wat voor je is? Schrijf dan naar artes@het4e.nl.

Schooltoneel

Ieder schooljaar maakt het 4e Gymnasium een eigen theaterproductie. Een enthousiaste groep leerlingen, uit verschillende jaarlagen, werkt samen met één van onze eigen theatermakers aan een nieuwe voorstelling. Uitgangspunt en vorm zijn steeds anders. Bewerkingen van bestaande toneelteksten (klassiek of modern), montagevoorstellingen waarbij leerlingen zelf teksten schrijven en locatievoorstellingen waarbij het schoolgebouw een belangrijke rol speelt. Er wordt nooit alleen maar een stuk ‘opgevoerd’, maar iedere keer een voorstelling gemaakt waarin spelers en regie zichzelf op onbekend terrein wagen, grenzen opzoeken en proberen te verleggen.

Bij de producties zijn veel mensen betrokken: spelers, muzikanten, technici, vormgevers, ouders en docenten. In het najaar zijn er audities, waarna wekelijks op school gerepeteerd wordt. In het voorjaar worden de voorstellingen in een theater gespeeld of in de tot een theaterzaal omgetoverde aula.

De schoolproducties van de afgelopen jaren waren: Ismène / Antigone, Exactitudes, ICARUS, MEHMET, Knieldier en Bot. 

Begeleiding en informatie: Christiaan den Dulk (c.dendulk@het4e.nl) en Fleur Wetsema (f.wetsema@het4e.nl).

Senaat

De Senaat van het 4e Gymnasium is een groepje leerlingen uit de 3e tot en met de 6e jaarlaag. Wij organiseren samen, onder leiding van 2 docenten, het jaarlijkse klassentoernooi waarbij alle klassen tegen elkaar strijden om de eerste plek, de Valentijnsactie waarbij alle leerlingen rozen naar elkaar kunnen sturen en natuurlijk niet te vergeten de schoolfeesten.

Je kunt ons bereiken via: senaatmail@het4e.nl of via Instagram: @senaathet4e

Begeleiding en informatie: Machteld van der Wouden en Douwe Volmerink 

Techniekclub

Zonder licht zie je niks en zonder geluid hoor je niks, dat werkt meestal ook zo op een podium. Gelukkig hebben we op Het 4e een techniekclub! Als er een spetterende lichtshow, één microfoon, geluid voor een hele band of live video nodig is, kan de techniekclub dat regelen. 

Deze leerlingen weten hoe je veilig de wirwar van snoeren en kabels kunt aansluiten zodanig dat alles tijdens de voorstelling soepel kan verlopen en weten ook hoe je zangers, gitaren en een keyboard goed kunt laten klinken. En tenslotte zorgt hun kennis van verschillende soorten lampen en filters ervoor dat alles er ook goed uitziet.

Om je aan te melden hoef je niets te weten van techniek. Het is wel handig als je kritisch kan luisteren en kijken, om zo mooie lichtstanden en geluidsmixen te kunnen maken. Alles wat je nog niet weet van techniek kun je namelijk zo leren. Tijdens het opbouwen is er genoeg tijd om alles rustig door te nemen, tijdens de show werk je samen met iemand met meer ervaring, je kijkt mee of zit de hele show achter het mengpaneel als je daar zin in hebt. Weet je al hoe DMX-signalen werken, wat een compressor is of welke type microfoons er zijn? Dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Het is natuurlijk gezellig om tijdens of na school met een groep de techniek voor te bereiden én het is een heel leuke ervaring om een paar keer licht of geluid te regelen voor een voorstelling. Je krijgt ook gratis toegang tot alle podia waar de techniekclub bij betrokken is, met vaste plaatsen, namelijk achter het techniekblok. Zie jij het licht? Meld je aan!

Begeleiding en informatie: Christiaan den Dulk 

volg ons

Deze website maakt gebruik van cookies

Esprit Scholen neemt uw privacy zeer serieus, daarom maakt espritscholen.nl alleen gebruik gemaakt van functionele cookies om de website goed te laten functioneren. De website gebruikt geen tracking of tracking cookies en toont geen advertenties. Waar het nodig is om gebruik te maken van functionaliteit van derden, wordt zoveel mogelijk gekozen voor een privacy vriendelijke oplossing.