International Documentary Film Festival Amsterdam

De klassen 1 t/m 6 gaan dit jaar op maandag 19 november naar IDFA, het wereldberoemde documentaire festival. Voor verschillende jaarlagen is er een eigen programma.

Leerlingen verzamelen op de afgesproken tijd bij hun begeleider. Samen met hun begeleider gaan ze naar de betreffende bioscoopzaal.

In de week voorafgaand aan het bezoek ontvangen ouders en leerlingen een mail over deze excursie.

klas 1

Verzamelen om uiterlijk 09:00 uur op het plein voor de Brakkegrond, Nes 43.
De voorstelling begint om  09:15 uur in de Brakke Grond, Grote Zaal.

Nettiquette - Mea Dols, Nederland, 2017, 30 minuten
Documentairemaker Mea Dols de Jong gaat samen met jongeren op zoek naar de ongeschreven regels van het internet; de nettiquette.

Luister - Astrid Bussink Nederland, 2017, 15 minuten
De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren (8 tot 18 jaar) die in vertrouwen willen praten. In Luister krijgt het publiek een voorzichtig kijkje in gesprekken die kinderen dagelijks voeren met de Kindertelefoon.

Life is a beachJens Pedersen, Denemarken, 2017, 23 minuten
We volgen de 11-jarige Javed uit Bangladesh, die elke dag het lange strand van Cox’s Bazar afstruint om geld bij elkaar te sprokkelen. Javed heeft één ultieme droom: professioneel surfer worden. Als zijn surfleraar Sifat hem vertelt dat hij alleen nog maar surfles krijgt indien hij terug naar school gaat, komt Javed voor een lastige keuze te staan.

klas 2

Verzamelen om uiterlijk 09:00 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape.
De voorstelling begint om 09:15 uur in Pathé Tuschinski, zaal 2.

Lon - Nina Landau, België, 2017, 7 minuten
Korte animatiefilm over het Antwerpen van de jaren dertig waar Lon Landau als eerste bekende decorontwerper werkzaam is bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Lon leeft als het ware zijn droom, maar als de Duitsers binnen vallen verandert alles. Dit persoonlijke portret, gemaakt door familielid Nina Landau, is een ingetogen ode aan creativiteit en verbeelding.

Buitenstebinnen - Els van Driel, Nederland, 2017, 16 minuten
Het leven van Emma na de scheiding van haar ouders. Dat er nu geen ruzies meer zijn is positief, maar ze moet wel aan heel veel nieuwe dingen tegelijk wennen.

Girl on a mission - Eva van Barneveld, Nederland, 2017, 16 minuten
De veertienjarige Miruna uit Roemenië woont met haar ouders en twaalf broers en zusjes in een veel te klein huis. Als oudste dochter helpt ze haar ouders waar ze kan, maar aan haar huiswerk komt ze nu nauwelijks toe. Het helpt ook niet mee dat wanneer ze wil leren, ze omringt is door twaalf gillende kinderen. Één ding weet Miruna zeker; in de toekomst gaat zij het anders doen. Het liefst gaat ze bij de politie, maar haar cijfers kunnen nog wel eens voor roet in het eten gaan zorgen.

klas 3 en 4

Klas 3: Verzamelen om uiterlijk 9:30 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape. De voorstelling begint om 09:45 uur in Pathé de Munt, zaal 11.

Klas 4: Verzamelen om uiterlijk 9:15 uur op het terras van het Ketelhuis.
De voorstelling begint om 09:30 in het Ketelhuis, zaal 1.

Echoes of IS - Tessa Louise Pope , Nederland, 2017, interactive
Waarom vertrekken jonge moslims naar Syrië? Hoe is het om als Syrische vluchteling in Nederland terecht te komen? Wat gebeurt er met je als je zoon sneuvelt in het kalifaat, hoe kan radicalisering herkend of zelfs voorkomen worden en waarom radicaliseren sommige jongeren? In deze interactieve special staat de webdocumentaire-serie Echoes of IS centraal. De serie bestaat uit twaalf ingrijpende portretten van mensen die allemaal op hun eigen manier te maken hebben gehad met de Islamitische Staat. Mensen met totaal verschillende achtergronden en een ander perspectief op IS: Nederlanders, Syrische vluchtelingen, ouders, kinderen, ex-strijders en achterblijvers. Het zijn stuk voor stuk ‘ervaringsdeskundigen’ die vaak voor de eerste keer hun persoonlijke verhaal delen met de wereld. De portretten geven vanuit verschillende perspectieven inzicht in de oorzaken en gevolgen van radicalisering en polarisatie.

Tijdens deze interactieve special wordt er een aantal portretten getoond, zijn de hoofdpersonen uit een aantal van deze portretten aanwezig om live hun verhaal te doen, en proberen we het gesprek rondom radicalisering en polarisatie op gang te brengen. De voorstelling zal in zijn geheel ongeveer 70 minuten duren.

klas 5 en 6

Verzamelen om uiterlijk 11:15 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape.
De voorstelling begint om 11:30 uur in Pathé de Munt, zaal 11.

Watani My Homeland - Marcel Mettelsiefen, Duitsland/Verenigd Koninkrijk, 2017, 51 minuten
Dit ontroerende verhaal volgt een gezin dat in een grotendeels verwoest Aleppo probeert te vechten voor een beter bestaan. Vader Abu Ali waagt elke dag zijn leven om het regime van Assad omver te werpen en de rest van zijn familie helpt hem waar nodig. Wanneer Abu Ali wordt meegenomen door IS, besluit de familie zo snel mogelijk te vluchten. Samen reizen ze via Turkije naar Duitsland, waar ze zich proberen aan te passen aan de Westerse cultuur. Door de ogen van de vier onschuldige jonge kinderen zien we hoe het is om in oorlog te leven, halsoverkop te moeten vluchten en hoe het is om in een nieuw land compleet opnieuw te beginnen.