International Documentary Film Festival Amsterdam 2019

De klassen 1 t/m 6 gaan dit jaar op vrijdag 22 november naar IDFA, het wereldberoemde documentaire festival. Voor verschillende jaarlagen is er een eigen programma.

Leerlingen verzamelen op de afgesproken tijd bij hun begeleider. Samen met hun begeleider gaan ze naar de betreffende bioscoopzaal.

In de week voorafgaand aan het bezoek ontvangen ouders en leerlingen een mail over deze excursie.

klas 1

Crowley - Cowboy up - Andre Hörmann, Duitsland, 2015, 16 minuten
Vechtend tegen zijn tranen probeert de Amerikaanse Crowley (14) te vertellen over zijn verongelukte broer Yancie en over zijn gescheiden ouders. Maar Crowley laat zich niet zomaar kisten door het leven. Hij heeft een droom: net zoals Yancie een goede rodeorijder worden.

ChampCassandra Offenberg, Nederland, 2019, 16 minuten
Esma (14) is een kickbokstalent met de ambitie om ‘s werelds beste vechter te worden. Ze is niet bang voor haar tegenstanders, maar wel om haar ernstig zieke moeder te verliezen.

Klas 1A en 1B: verzamelen uiterlijk om 10:15 uur op het Rembrandtplein. Voorstelling om 10:30 uur in Tuschinski 5.

Klas 1C, 1D en 1E: verzamelen om uiterlijk 10:30 uur op het Rembrandtplein. Voorstelling begint om 10:45 uur in De Munt 13.

klas 2

Champ - Cassandra Offenberg, Nederland, 2019, 16 minuten

De man die achter de horizon keekMartijn Bleekendaal, Nederland, 2018, 26 minuten
Ruim 40 jaar geleden besloot kunstenaar Bas Jan Ader op avontuur te gaan. In een klein zeilbootje vertrok de Nederlander vanuit de VS naar Engeland. Negen maanden later werd het bootje op zee gevonden, zonder Bas Jan. Filmmaker Martijn Blekendaal start een diepzinnig onderzoek naar de kunstenaar, zijn werk en de rol van kunst in het algemeen. Aan de hand van filmpjes en aantekeningen van Bas Jan ontdekt hij dat het verhaal van de kunstenaar niet gaat over succes of falen, maar over of je de sprong waagt.

Klas 2A, 2B en 2C verzamelen om uiterlijk 09:30 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape.
De voorstelling begint om 09:45 uur in Tuschinski 6.

Klas 2D en 2E verzamelen om uiterlijk 09:00 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape.
De voorstelling begint om 09:15 uur in De Munt 13.

klas 3

Gracious - Anneke de Lind van Wijngaarden, Annelies Kruk, Nederland, 2018, 15 min.
Gracious (16) is doof en communiceert in gebarentaal. Een tijd geleden, tijdens een logeerpartij bij haar grootmoeder, is ze verkracht door haar neef. Grootmoeder wilde het niet geloven, maar gelukkig ging haar moeder met haar naar de politie. Toch is Gracious nog steeds boos. Ze doet tevergeefs haar best om het vreselijke voorval te vergeten. Op school houdt ze zich afzijdig, en ze heeft weinig vertrouwen meer in andere mensen. Zal ze ooit weer gelukkig worden?

The Sniper of Kobani - Reber Dosky, Nederland, 2015, 12 min.
Een lange, slanke man loopt door de straten van een verwoeste stad, een geweer hangt losjes om zijn schouder. Het is de Koerdische Haron, sluipschutter van beroep. Als hij een kapsalon binnenloopt, wordt hij met alle egards ontvangen. Met zijn geweer beschermt hij namelijk de inwoners van Kobani tegen de allesverwoestende IS.

Tungrus - Rishi Chandna, India, 2018, 13 min.
In een flatje in een buitenwijk van Mumbai zet een haan het huishouden van een Indiase familie op zijn kop. Geamuseerd dan wel geïrriteerd doen de gezinsleden om beurten verslag van de bizarre situatie. Gaandeweg ziet iedereen zich gedwongen om de onvermijdelijke vraag te stellen: Wat gaan we doen met deze haan?

Klas 3: Verzamelen om uiterlijk 10:30 uur op de trappen van Eye. De voorstelling begint om 10:45 uur in Eye, cinema 1.

klas 4 en klas 5

Minding the Gap - Big Liu, Verenigde Staten, 2018, 82 min.
Wie opgroeit in Rockford, Illinois, kijkt uit op werkloosheid en armoede. Drie vrienden vinden een uitlaatklep in skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt hun avonturen, maar ook hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby's en bedenken wat het nou eigenlijk betekent om een man te zijn. Als jonge filmmaker keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te onderzoeken hoe overeenkomstige omstandigheden uit hun jeugd bij ieder van hen tot een ander pad en verschillende inzichten hebben geleid.

Klas 4 en Klas 5: verzamelen om uiterlijk 9:30 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape. De voorstelling begint om 9:45 uur in De Munt, zaal 11.

klas 6

A Thousand Girls Like MeSahra Mani, Afghanistan, Frankrijk, 2018, 55 min.
Sinds 2009 is seksueel geweld tegen vrouwen verboden in Afghanistan. De moedige Khatera (23) deelt haar verhaal met de media en klaagt haar vader aan, die haar van kinds af aan heeft misbruikt. Ze beviel van een dochter en nu is ze opnieuw zwanger. Het kind dat ze draagt is bewijsmateriaal in de lopende zaak tegen haar vader. Khatera zet veel op het spel in haar strijd voor gerechtigheid. Het is een strijd die ze niet alleen voor zichzelf voert, maar ook voor de alle andere vrouwen in haar positie.

Verzamelen om uiterlijk 9:15 uur op het Rembrandtplein tegenover Escape.
De voorstelling begint om 9:30 uur in Tuschinski 4.