International Documentary Film Festival Amsterdam 2021

Op donderdag 18 november bezoeken alle klassen van het 4e Gymnasium IDFA, het wereldberoemde documentaire festival.

Vanwege corona vonden in 2020 de voorstellingen plaats op school. Gelukkig kunnen we dit jaar weer naar de filmtheaters die meedoen aan het festival.

Hieronder is het programma voor de verschillende jaarlagen te vinden.

Let op: het dragen van een mondkapje in de filmtheaters is verplicht wanneer je je verplaatst in het theater.
Wanneer je in de zaal zit mag het mondkapje af.

klas 1 en 2

Hoe Nikita een paard kreeg
Regie: Anneke de Lind van Wijngaarden

De dertienjarige Nikita uit Amsterdam-Oost vertelt ons alles in deze klassieker: dat ze van acteren en zingen houdt, waarom ze een navelpiercing heeft en dat ze later veearts wil worden. Op de lagere school werd Nikita flink gepest, vertelt haar moeder. Een paard bracht de ommekeer in het leven van Nikita, die 'wonderen' verrichtte door een zwak en afgeschreven paard om te toveren tot een sterk en levenslustig beest. Inmiddels is het 15 jaar geleden dat de film uitkwam; hoe zou het nu met Nikita zijn? En hoe kijkt ze terug op de film en op het pesten uit haar jeugd?

Hertenkoorts
Regie: Louise Van Assche en Griet Goelen

In Texas (USA) staat Emily, een getalenteerde cheerleader van acht jaar, voor een grote uitdaging. Ze is het jongste kind in een rasechte jagersfamilie en de enige van wie er nog geen hertenkop in de woonkamer hangt. Vastberaden om deze lege plaats aan de muur op te vullen, gaat de stoere Emily voor de eerste keer op jacht. Durft zij het aan of laat zij het jagen toch liever aan haar oudere broer over? Hertenkoorts laat op een liefdevolle manier zien hoe het kan zijn om op te groeien op het platteland in de Verenigde Staten en hoe de jonge hoofdpersoon omgaat met tradities en hierin haar eigen standpunt probeert te vinden.

Klas 1 en 2 - Tuschinski zaal 1 - verzamelen uiterlijk 8:30 uur Rembrandtplein tegenover Escape
Aansluitend op de voorstelling les op school vanaf 11:00 uur

klas 3

Dierbaren
Regie: Saskia Gubbels

Achter de schermen van het dierenasiel in Amsterdam (DOA) vangen gedreven medewerkers en vrijwilligers huisdieren op. Ze verzorgen en trainen de dieren en proberen deze weer onder te brengen bij een goed baasje. Van zielige straatkatten en afgedankte konijnen tot levensgevaarlijke honden; alles komt er in een onophoudelijke stroom binnen. Het team slaat zich er samen doorheen. En hoewel niet elk verhaal een happy end krijgt, vindt zowel mens als dier er onvoorwaardelijke liefde. Intieme momenten van troost en tederheid wisselen de nuchtere, soms rauwe observaties van het dagelijks reilen en zeilen in een asiel af.

Klas 3A, 3B, 3C - Tuschinski zaal 4 - verzamelen uiterlijk 9:00 uur Rembrandtplein tegenover Escape
Aansluitend op de voorstelling les op school vanaf 11:45 uur.

Klas 3D, 3E, 3F - Tuschinski zaal 6 - verzamelen uiterlijk 8:45 uur Rembrandtplein tegenover Escape

klas 4

True Crime programma

Sinds de komst van streamingdiensten als Netflix wordt het True Crime-genre steeds populairder onder jongeren. Logisch ook, want binnen het documentaire-genre is True Crime een laagdrempelige filmvorm met spannende onderwerpen die veel mensen aanspreekt. Daarnaast biedt het genre veel aanknopingspunten om in gesprek te gaan over de filmtaal. Voor ons genoeg redenen om een speciaal programma aan deze documentairevorm te wijden. Doel van dit programma is meer bewustwording creëren rondom de kracht van filmtaal en scholieren kennis laten maken met de verschillende vormen van het documentaire-genre. Dit doen we aan de hand van verschillende korte filmfragmenten. We maken het programma in samenwerking met een documentairemaker die veel ervaring heeft met het True Crime-genre.

Klas 4 - Eye zaal 1 - verzamelen uiterlijk 8:30 uur bij de toegangstrap van Eye
Aansluitend op de voorstelling les op school vanaf 11:00 uur

klas 5 en 6

An Intermission
Regie: Edwin Mingard

In deze korte film krijgen Britse dak- en thuisloze jongeren de kans om hun eigen verhaal te vertellen. Ze verschijnen niet alleen vóór de camera, maar ook erachter. We zien ze experimenteren met microfoons en muziek, of met viltstiften het filmnegatief inkleuren. Je ziet of hoort vrijwel nooit iets over deze groep. En zelfs als deze jongeren in een film verschijnen, klopt het beeld van hun leven misschien niet eens helemaal. Kunstenaar en filmmaker Edwin Mingard vond daarom dat het tijd was voor een nieuwe aanpak. Dat proces is voor de jonge makers ook meteen een manier om terug te blikken op wat ze hebben meegemaakt, waar ze heen willen en wat ze belangrijk vinden. Mingard laat dat zien in een vrije, bijna dromerige sfeer. Een project dat creativiteit en veerkracht ademt. En bovenal volkomen oprecht voelt.

TicToc
Regie: Mark Adam Waters

Felix is zestien, een stoere jongen die houdt van fitness en sport. Maar als hij foto’s van vroeger bekijkt, kan hij nauwelijks geloven dat hij dat zorgeloze kind was. Want Felix heeft het syndroom van Gilles de la Tourette en dat maakt het leven zwaar. Het wordt nog zwaarder door het onbegrip dat hij vaak tegenkomt, mensen die hem beledigen en direct hun oordeel klaar hebben. Duidelijk maken wat Tourette echt is: dat is zijn missie. Dit met veel aandacht gemaakte portret wisselt ontboezemingen van Felix af met momenten waarin hij gewoon zichzelf is.

Klas 5A, 5B en 5C - Pathe de Munt zaal 13 - verzamelen om uiterlijk 9:50 uur Rembrandtplein tegenover Escape
Aansluitend op de voorstelling les op school vanaf 13:00 uur.

Klas 5D, 5E en 5F - Pathe de Munt zaal 12 - verzamelen om uiterlijk 9:20 uur Rembrandtplein tegenover Escape
Aansluitend op de voorstelling les op school vanaf 11:45 uur.

Klas 6 - Pathe de Munt zaal 3 - verzamelen om uiterlijk 10:15 uur Rembrandtplein tegenover Escape
Aansluitend op de voorstelling les op school vanaf 13:00 uur.