Mentorlessen
Tijdens de mentorlessen kunnen allerlei zaken aan de orde komen waar leerlingen in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Er is veel aandacht voor het aanleren van algemene sociale vaardigheden, studievaardigheden en executieve vaardigheden.
In klas 1 en 2 gaat het om studievaardigheden zoals memoriseren, samenvatten en schematiseren van de lesstof en executieve vaardigheden zoals plannen en organiseren (van het huiswerk) en metacognitie (hoe weet ik of ik goed voorbereid ben voor mijn toets?). De centrale vaardigheid is het leren leren: de leerling moet erachter komen welke leerstrategie het beste werkt en moet zelf de regie nemen over de manier van studeren. In klas 1 en 2 helpen de mentoren bij het gebruik van de Plenda, een agenda die leerlingen helpt bij het organiseren en plannen.
Daarnaast vinden in de mentorles individuele of klassengesprekken plaats. Daarin wordt aandacht gegeven aan uiteenlopende zaken zoals omgangsvormen en de sfeer in de klas, culturele verschillen, mediawijsheid (waaronder de omgang met social media) en het voorkomen van eventueel pestgedrag.
In klas 3 spelen onder andere thema’s als de profielkeuze en motivatie een rol. Vanaf klas 4 wordt de begeleiding in de mentorlessen steeds individueler. In klas 4 is er ondere aandacht voor maatschappelijke stages en loopbaanoriëntatie. In klas 5 en 6 gaat het om individuele begeleiding op weg naar het examen en begeleiding op het gebied van welzijn en de keuze voor vervolgstudies.
Vaklessen
In de vaklessen wordt naast de vakinhoud ook aandacht gegeven aan de hierboven genoemde studie- en executieve vaardigheden, zeker in het eerste jaar. Zo worden algemene tips uit de mentorles vertaald naar voorbeelden die passen bij een specifiek vak. Daarnaast zijn de vakdocenten alert op de verwerking van de lesstof, bieden zij waar nodig extra aandacht en ondersteuning of juist extra uitdaging.
Taalbeleid
Het taalbeleid van het 4e Gymnasium richt zich op alle leerlingen en alle vakken, omdat taalvaardigheid in belangrijke mate het schoolsucces bepaalt.
Het is belangrijk om taalachterstanden tijdig te signaleren en te verhelpen. Vanaf het eerste tot het vierde leerjaar worden alle leerlingen getest op leesvaardigheid, zodat waar nodig leerlingen gerichte aandacht van de vakdocenten kunnen krijgen. Als daar aanleiding toe bestaat, krijgen leerlingen een speciaal hulpprogramma aangeboden door de taalcoördinator.
Leerlingen met hardnekkige problemen op spellinggebied kunnen het advies krijgen om op dyslexie te worden getest door een gespecialiseerd instituut.

Spitsklas
Speciaal voor leerlingen van groep 8 van de basisschool organiseert het 4e Gymnasium iedere woensdagmiddag vanaf de herfstvakantie tot en met juni de Spitsklas. Deze klas is bedoeld voor leerlingen met talent voor het gymnasium, maar bij wie hiaten in de taalvaardigheid of culturele bagage op termijn een belemmering kunnen vormen.
Het programma is erop gericht leerlingen voor te bereiden op het taal- en kennisniveau van het gymnasium. Er wordt veel aandacht besteed aan woordenschat (met name schooltaal), aan spelling en grammatica. Ook studievaardigheden, zoals 'woordjes leren' komen aan bod. In alle lessen komt de voorbereiding op de klassieke vorming aan bod. In aansluiting op de lessen vindt er een excursie plaats.


Ruimte voor talent
Met de wetenschap dat we een bovengemiddeld aantal zeer talentvolle leerlingen op school hebben, werken we bewust aan een klimaat waarin talent ook de ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen. Deze ruimte bieden we op verschillende manieren.
algemeen
Door - waar mogelijk - te differentiëren binnen lessen worden leerlingen gestimuleerd verder te gaan dan de basisstof.
Er worden verschillende binnen- en buitenschoolse activiteiten georganiseerd waar leerlingen hun talenten kunnen ontplooien. Er is een richtlijn voor excellente leerlingen die ook uitblinken in bijvoorbeeld sport, acteren, muziek of ballet. Deze zogenaamde multi-talenten willen we op het 4e Gymnasium ruim baan geven.
onderbouw
Leerlingen in de onderbouw die wel wat uitdaging kunnen gebruiken, mogen in overleg lestijd inruilen voor eigen projecten.
Eén van de speerpunten binnen het mentoraat is de motivatieproblematiek van een deel van onze slimme leerlingen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Zo kunnen begaafde leerlingen uit de onderbouw filosofie in de bovenbouw volgen.
bovenbouw
In de bovenbouw kunnen leerlingen extra examenvakken kiezen.
We stimuleren excellente leerlingen uit de jaarlagen 4 en 5 om mee te doen met universiteitsprogramma’s zoals “Pre-university”, "Pre-Classes" (voorheen: “Lapp-top”) en “UvA-masterclass”.
Daarnaast is het 4e Gymnasium in 2014 gestart met het Honoursprogramma, waarbij leerlingen kans krijgen om zich te ontwikkelen op gebieden buiten het reguliere curriculum.