Gebouw en voorzieningen

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale Gymnasium van Amsterdam. Het uiterst duurzame schoolgebouw is gesitueerd in de Houthavens, het voormalige industriële gebied dat tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam wordt getransformeerd. 

culturele focus in het ontwerp
Het 4e Gymnasium biedt naast de kwaliteiten van een modern Gymnasium bijzondere faciliteiten voor kunstzinnige- en culturele vorming. Zo kunnen de 800 leerlingen naast het gebruikelijke curriculum vakken volgen als film, theater, sterrenkunde, schilder- en tekenkunst. In het 4e Gymnasium zijn - in lijn met het unieke onderwijsaanbod - naast de reguliere leslokalen ook een atelier, een filmzaal, een theater, een laboratorium en een mobiel planetarium aanwezig.

duurzame voorloper

Het 4e Gymnasium loopt zichtbaar voor op de duurzame ambitie van de Houthavens. Het onderwijsgebouw heeft een warmte-koude-installatie die is aangesloten op de stadsverwarming; hierdoor wordt de temperatuur ’s zomers en ’s winters op een verantwoorde wijze gereguleerd. Het gebouw is optimaal geïsoleerd middels hoogwaardig drievoudig glas. Er worden PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het 4e Gymnasium bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden. Het gebruik van natuurlijk buitenlicht, intelligente ventilatie en akoestische wanden optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw tot een Frisse School is geclassificeerd.