Boekpresentatie Joan de Ruijter

25 augustus 2021

Dinsdagmiddag 24 augustus vond in de aula van het 4e Gymnasium de boekpresentatie plaats van 'Lupus', de eerste jeugdroman van docent filosofie en schrijver Joan de Ruijter. Eerder dit jaar verscheen het bijbehorende theorieboek 'Denken over Democratie,' het nieuwe examenboek voor filosofie op de havo dat Joan schreef met een aantal andere auteurs, onder wie oud-stagiairs Frank-Jan van Triest en Olle Spoelstra.

Het eerste exemplaar van de filosofische thriller 'Lupus' werd overhandigd aan klimaat- en burgerraadactiviste Eva Rovers die model heeft gestaan voor een van de karakters in het boek. Uitgeverij Lemniscaat omschrijft het boek als een roman waarin alle waarheden over democratie op losse schroeven komen te staan.

Tot haar grote verbazing wint hoofdpersoon Puck een essaywedstrijd en daarmee toelating tot Rousseau, een nieuwe prestigieuze filosofie-universiteit in de bergen van Spanje. Daar gaat een nieuwe wereld voor haar open. Ze raakt bevriend met de tegendraadse Charles en de openhartige Bulgaars-Turkse Sinem, en dompelt zich onder in het academische leven. Maar al snel ontdekt ze dat er iets broeit. Wanneer Puck en haar vrienden door de rector worden gevraagd om een onafhankelijke universiteitskrant op te richten, wordt de sfeer al snel grimmiger. Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes op Rousseau?