De Verhalenkaart in het 4e Gymnasium

10 februari 2020

De Verhalenkaart op reis - in het 4e Gymnasium van 5 februari t/m 11 maart 

Wat is de verhalenkaart?

De Verhalenkaart brengt de Spaarndammerbuurt, Zeeheldenbuurt en de Houthaven in kaart. Er worden verhalen gezocht bij mensen die hier nét zijn gekomen of de buurt als hun broekzak kennen. De verhalen gaan over grote en kleine veranderingen in de buurt en over de verbinding die een persoon heeft met zijn of haar omgeving.           

 

De Verhalenkaart is online te zien op www.verhalenkaarten.nl en hij staat op wielen, zodat ‘ie door de buurt op reis kan om verhalen te verzamelen. Deze maand staat de Verhalenkaart in de grote hal bij de mediatheek. Op de kaart zie je de meeste verhalen bij elkaar gezet. De verhalen worden steeds onderverdeeld in drie categorieën: ‘personen’, ‘plekken’ en ‘momenten’. De tijden lopen door elkaar heen, van meer dan een eeuw terug, tot nu. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe verschillende personen van invloed zijn (geweest) op de ontwikkeling van een plek. Of hoe een bepaald moment iets in de buurt heeft veranderd.

Wat is jouw verhaal over de buurt? Laat de Verhalenkaart groeien door je verhaal toe te voegen. Dat kan door een kaartje in te vullen bij de Verhalenkaart op wielen in de hal, of je gaat naar: www.verhalenkaarten.nl.

Wat is het doel?

Het doel van de Verhalenkaart is dat bewoners, ondernemers, bezoekers, scholieren en alle andere betrokkenen bij de Spaarndammerbuurt, Zeeheldenbuurt en de Houthaven elkaars verhalen uit de buurt kennen.

Om op een ongedwongen manier met elkaar in aanraking te komen wordt een selectie verhalen vertaald naar alledaagse gebruiksvoorwerpen. 

Hoe zou het zijn als jouw verhaal over de buurt straks terug te vinden is op een koffiekopje dat iedereen kan kopen? Of dat je een theedoek koopt met het verhaal van je onbekende buurman erop? Op deze wijze kunnen mensen onverwachts met elkaars verhaal in contact komen, daar waar zij elkaar anders misschien nooit zouden ontmoeten.

 

*Verhalenkaarten is bedacht en wordt uitgevoerd door Sonja de Boer en Lieke Frielink, op initiatief van Stichting Ondertussen en ondersteund door de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel West.