Zonsverduistering

1 januari 1970

Wanneer je als school het vak sterrenkunde hebt, kun je natuurlijk een (gedeeltelijke) zonsverduistering niet ongemerkt voorbij laten gaan. 

Er was dan ook veel belangstelling voor dit bijzondere fenomeen waar zelfs oud-leerlingen op af kwamen. Het werd gadegeslagen vanaf het schoolplein met hulpmiddelen variĆ«rend van schooltelescoop tot vergiet. 

Als bij een totale zonsverduistering de heldere zonneschijf volledig door de maan is afgedekt, wordt de uitgebreide atmosfeer van de zon zichtbaar, de zogeheten corona. En dicht bij de rand van de maan zijn soms een soort rode vlammen te zien, de protuberansen. Samen met het effect dat zo'n verduistering heeft op je omgeving, maakt dit totale zonsverduisteringen tot de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die we kunnen meemaken.

Bij een gedeeltelijke zonsverduistering moeten we dat allemaal missen, maar het blijft indrukwekkend om te zien hoe de maan een grote hap uit de zon kan nemen. Bij de verduistering van 10 juni viel voor ons land de grootte van die hap een beetje tegen: in Zuid-Limburg is dit maar 25% en naar het noorden toe liep dit op tot 31% vanaf de Waddeneilanden.